Ali ste vedeli?

Alkoholne stopnje

Alkoholna stopnja piva je lahko zelo različna in se po navadi giblje med 3 % in 30 % volumenskih procentov. Alkoholna stopnja piva med različnimi znamkami močno variira. Prav tako je različna stopnja med različnimi vrstami piva. Svetli lager ima alkoholne stopnje med 4–6 %, večina pa ima alkoholno stopnjo okoli 5 %. Alkoholna stopnja britanskih aleov je nižja in po navadi znaša okoli 4 %.

Alkohol v pivu nastane s fermentacijo sladkorjev. Glavna dejavnika, ki določata končno alkoholno stopnjo, sta tako vsebnost sladkorja v drozgi in vrsta kvasa, ki se uporablja pri fermentaciji drozge. Pri nekaterih vrstah piva v drozgo dodajajo sladkor, da bi s tem povišali alkoholno stopnjo. Pri nekaterih vrstah piva, predvsem pri lahkih pivih, pa v drozgo dodajo še posebne encime, ki kompleksne ogljikove hidrate spremenijo v sladkor. Alkohol, ki nastane s procesom fermentacije, ubija kvasovke, ki ne morejo preživeti v tekočinah, ki imajo alkoholno stopnjo višjo od 12 %. Nižjo stopnjo alkohola v pivu dosežejo z nizkimi temperaturami in s kratkim časom fermentacije.
Info
Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice
Gubčeva 10a, p.p.29
SI - 8250 Brežice

Obišči nas na Facebook-u
T:: +386 (0)590 83 790
E:: klubmcb@gmail.com
W:: www.mcklub.si
pon. - čet.: 09:30 - 23.00
pet. - sob.: 09:30 - 01.00
ned.: 10:00 - 22.00
Minister za zdravje opozarja: prekomerno pitje piva škoduje vašemu zdravju!

© 2020 mcklub.si | O piškotkih
Map